Отново заедно с Капитал ще предизвикаме българския пазар да мисли иновативно, да мисли за по-добро бъдеще, този път в един различен контекст, на фона на Председателството на България на Съвета на Европа през 2018 година.

Запазете си датата 22.02.2018 година, Sofia Event Center, за да се запознаете с някои от водещите имена в международния бизнес, академичните и консултантските среди по темите иновации, икономика и предприемачество.

Иновациите като културна нагласа: политики за иновации

Как избрахме темата за 2018 година?

Изборът на всяка тема за следващо издание на форума за иновации Innovation Explorer, е надграждащ и консистентен. Започнахме с малки стъпки от методите (2015), компаниите и хората иноватори (2016), глобалните дебати и предизвикателства пред иновациите (2017), за да вървим към голямата картина и през 2018 година ще търсим това, което прави цялостно политиките и държавите успешни в областта на иновациите и икономиката, а не само примери за отделни компании, инициативи или хора в тях.

България все още е в края на Европейския индекс за иновации, въпреки че подобрява своето представяне през последните 3 години, включително и в глобалния индекс. Също, благодарение на Председателството на България на Съвета на Европa, темата за публичните политики в областта на иновациите е не само важна, а почти задължителна на фона на големия интерес на Европа да подобри представянето си в областта на иновациите на фона напредъка на САЩ и Китай.

Но нека привидно политическата тема не ви обърква, отново фокусът на събитието е тесен - върху бизнеса и неговото участие в динамичния свят на иновациите, върху доброто образование по темата и най-вече върху това, да направим термините прости, разбираеми и лесни, като им вдъхнем живот с практика и примери. Обещаваме ви, че това събитие ще покаже две неща: как можем да говорим интересно, а не скучно, за публични политики и то без клишета и популизъм, и второ: колко е важно да имаме единна културна нагласа за иновации.

Кога е успешна една държава?

Как говорим по темата какво прави една държава, успешна като държава и колко важни са ценностите и нагласите за пътя на иновациите? Тази година ще разкажем тази история през три големи теми в модерната икономика:

  • По темата The Sharing Economy (Споделената икономика) сме поканили Arun Sundarajan, който е автор на едноименната книга и е преподавател по мениджмънт в Leonard N. Stern School of Business, USA.
  • По темата The Circle Economy (Кръгова икономика) ще разчитаме и тази година на партньорството си с Европейския институт за иновации и технологии EIT, както и на Cleantech Bulgaria, които ни помагат с подбора на лектори.
  • И последната ни тема е Future Economy: Space&Technology (Икономика на бъдещето), която ще проследи промяната, която предстои в развитието на цивилизацията и как технологичния процес води до преосмисляне на хуманитарната перспектива и морала.

Лекторите отново са от няколко категории - предприемачи, консултанти, университетски преподаватели, представители на публичната сфера, като по традиция, работилниците на форума ще са обвързани с основаната тема и те са:

  • Strategic Design, за която поканихме колегите от Холандската агенция за иновации Oak&Morrow с основен фасилитатор Jeroen van Geel и
  • Inclusive Design (Включващ дизайн), работилница за социални иновации, за която каним изключителния екип на Amazon web.

Храна за мисълта. Енергия за Промяна.

Обърнете внимание на две страни, които толкова се различават в културната си нагласа в еднакъв времеви диапазон.

В доклада на Европейската комисия за Босна от 2016 има един параграф, който не ми излиза от главата и той е, че "25 години след войната, основната причина страната да не просперира с бързи темпове е песимизмът и липсата на вяра у хората, че могат да променят нещата, който парализира институциите и гражданите”.

От другата страна стои Естония, която 25 години след отвоюването на независимостта си, претендира за една от най-модерните страни в света и води като лидер в дигиталната трансформация на Европа с решение към своите 1,3 милиона граждани да добави 10 милиона електронни граждани, за да развива своята икономика.

Къде е България по този път и дали вече носим в ДНК-то си трите надграждащи съставки на иновациите: позитивност, амбиция и мащабно ускорено мислене?

ПУБЛИЧНИТЕ ПОЛИТИКИ, като КУЛТУРА НА ОБЩЕСТВОТО

Публичните политики трябва да овластят иновациите в една страна, като дават пример, за бързо случване на нещата, без страх, корупция и с оптимизъм. Но за да адресираме тази тема, ние сме поканили, както публични фигури, така и чуждестранни гости с широк наднационален опит.

От миналогодишните лектори ще предадат щафетата на своите колеги: Декс Торик-Бартън (САЩ) и Шира Леви Баркан (Израел), като доразвият концепцията си за новите комуникационни общества в света, подобни на държави и причините за успеха на нациите си в областта на иновациите. За това, възможен ли е технологичен прогрес без морален прогрес и кое ни движи напред към бъдещето.

И така: Иновациите като културна нагласа: публични политики за иновации е темата на Innovation Explorer 2018. Датата е 22.02.2018 година.

Innovation Explorer Day ще се реализира за четвърта поредна година с генералната подкрепа на UniCredit Bulbank.