Разговаряме със Светлин Наков за новия проект на Софтуерния университет за деца, който започва до броени дни и ще се проведе в последните две седмици на месец август. Лятна академия Алфа ще учи децата на базови знания за програмиране, комбинирани със знания за креативно и иновативно мислене и решаване на проблеми.

svetlin nakov

Кога ще се проведе академията и колко е продължителността на обучението?

Лятна академия Алфа е с продължителност 5 дни. Датите на започване са 22 и 29 август. Заниманията са целодневни от 9:00 до 18:00 от понеделник до петък. Академията е специално създадена за деца от 1ви до 6ти клас.

Какви теми ще засегнете?

Програмата на академия Алфа включва занятия по програмиране, иновации и спорт. В часовете по програмиране, организирани от нас, децата ще работят със сензори и светодиоди и ще се научат как да ги използват за да отчитат различни стойности от околната среда. В часовете по иновации, организирани от вас, Innovation Starter, децата придобиват знания как сами да намират решения на проблеми, които ги интересуват и развиват тяхната креативност и увереност. Основен принцип по време на лятната академия е работата в екип и постигане на заложените от самите деца цели под формата на финален проект.

Какво ви мотивира да работите с деца?

Знаем, че децата са бъдещето ни, а в бъдеще уменията, свързани с технологии и програмиране ще са необходимост дори и за професии, непряко свързани с ИТ. Децата и в момента са пренаситени с информация и технологии. Нашата цел е да им покажем как нещата работят отвътре и как да ги използват по-добре.

Какви качества търсите в участниците?

Според нас децата вече притежават необходимите качества. Единственото, което търсим е интерес към техниката и технологиите.

Необходимо ли е децата да притежават собствена техника или Вие ги осигурявате?

Единственото изискване към децата е желание за придобиване на нови знания и умения. Ние осигуряваме всичко необходимо за провеждане на обучението.

Къде може да се намери повече информация за инициативата?

В момента разработваме цялостна платформа за детските обучения по програмиране. Тя ще включва материали за родителите и пълна програма на курсовете ни. Засега тази информация може да се намери във Фейсбук (facebook.com/softunikids) и на телефон 0892 241 109.

Можете да запишете детето си на тел. 0892 241 109

или на e-mail: [email protected]!