Innovation Academy 2016 & Sofia Municipality Innovation Hackathon Live with Maya Tsaneva:

1, 2, 3… Нека Хакатонът на Академия за иновации 2016 започне!

13335733_10153747953957198_1309328929180040756_n

Четвъртък сутрин, 9 юни 2016. Зала 3 на НДК жужи от предстартовата треска на организатори и участници в Sofia Municipality Innovation Hackaton 2016, част от Академия за иновации 2016. Предстоят дълъг ден и дълга нощ на трескаво търсене и формулиране на решения за развитието на столицата. Кристин Аракчиева и Деница Митева, водещи на събитието, се подготвят за сцената, студенти, ментори се наместват в своя временен дом през следващите 24 часа.

През 20-те години на XX-и век е имало маратони по танци до пълно изтощение. Оттам идва и фразата „Уморените коне ги убиват, нали…Първият 24-часов хакатон за София има за цел точно обратното –  да захрани София с предложения за работещи решения и оптимизиране на средата в областта на образование и културно наследство, културата, здравеопазването. 16 студентски отбора ще работят до изтощение, за да обновят града, в който живеят и всички да си тръгнат сити – и те, с нови идеи и награди, и столицата - с нестандартните предложения, които да бъдат реализирани (дано) чрез Фонда за иновации в културата към Столична община.

13423814_10154250816808988_8373825158172571153_n

На 15 юни участниците в хакатона ще имат възможност да представят лично на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова своите идеи.

Добрите идеи ги хакатонват, нали...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Who is София (в няколко изречения)

Едно от предизвикателствата да предложиш иновативно решения за проблемите на града си, е да го познаваш, но и да оставаш любопитен за него. Лекторите на академията за иновации ми дадоха възможност да иновирам идеята си коя е София и какви възможности за промяна предлага. Без да цитирам точно всички, ето каква е столицата през техния поглед.

Градът ни не е нищо повече от огледалото на колективната ни душа, каза Мартин Димитров, основател на Нитрам. Поради факта, че почти непосилно трудно ни е  да си представим, че може да ни е хубаво (Мартин Димитров), София е почти супер, според Ненад Лозович от Ню Момент Ню Айдеас. Тук акцентът е ПОЧТИ.

Независимо, че животът в (епи)центъра на столицата изисква сериозни усилия в опазването на здравето, Aнтони Христов, арт директор в PIXAR, сподели, че в София все по-често открива елегантни и чаровни места, че градът изключително много се е променил. Антони разбира визуалния код на столицата, макар че, както показа с примери, Йордан Жечев от DDВ, той е като енигматичен като шифъра на Леонардо. Жечев призова за хигиена на информацията, която градът дава, защото тя го определя пред света.

Аз искам да видя София като „вибриращо, креативно, съзидателно място“, както го описва Чарлз Ландри, автор на концепцията за „креативен град“. Град, който създава възможности за хората да генерират идея, столица, която комуникира. Но как и с кого? Ненад Лозович припомни, че първо трябва да определим какво комуникираме и на чии нужди градът отговаря –  на жителите, туристите, властта и бизнеса. Радослав Бимбалов, основател на The Smarts, показа нагледно, че градът може да се обновява чрез креативни решения, които изискват прости по изпълнение действия, лесно достъпни материали – хартия, прежда, боя и спрей, а не само серийно „усвояване“. Необходима е инициатива, която обаче често се спъва от наличието на конспирация (Мартин Димитров).

13335516_10154250817053988_362377200466056716_n

За начало на промяната са необходими интересни хора, защото скучните не могат да създават идеи, припомни Жюстин Томс. Градът е на всички и проблемите, както и решенията, също са на всички. Добрата промяна в града започва със самочувствие, като на хакатонци. Възможностите са големи, защото е абсолютно прекрасно да живееш някъде, където нещо не се случва, както каза един от лекторите. Хакатонците са щастливци, защото менторите им спазват правилото Do not harm! (Антони Христов).  Те поставят и граници на иновативното поле, за да може промяната да се случи. И както Александър Варов  от „Нетинфо" призова: „Създайте възможности за съ-преживяване на София, които да се измерват в реални резултати“.

Днес 15-те отбора ще отговорят „Коя е София?“. Искате ли да я съ-преживеете и съ-иновирате с тях?

Какво се случи нататък?

10 юни 2016 г., зала 3 на НДК. Кой спал, спал. Хакатонците на Академията за иновации са готови да предложат идеи как животът в столицата да стане по-зелен, по- интересен и по-интуитивен, а да не остане изгубен в превода. 16-те отбора идентифицираха празните ниши в градското пространство и предлагат варианти как нощна и уикенд София да станат уникална марка със своя идентичност, как да се ориентираме по-лесно сред морето от предлагани услуги в града, как до взаимодействаме по-добре с града си, когато пътуваме, учим, работим. Журито ще изберe първенците сред най-добрите, но по-важна е възможността и Общината, и бизнесът, и гражданите да преоткрият своята софийска реалност и да я иновират, всеки според възможностите си и най-вече в нови взаимодействия.
24 часа идеен хакатон няма да реши проблемите на столицата, но дава възможност да съ-преживеем София - няколко поколения и възгледи за света. Не всички „ ни присветва“ някоя идея, но днес имаме привилегията да светим заедно, защото тук е епицентърът на иновациите.
 
10 юни, литературен клуб "Перото" на НДК.
 
Ето го и финалът: 20 отбора от всички успяха да се справят с презентациите си и създаването на MVP (минимални жизнеспособни продукти), които да демонстрират пред публика и журито в литературен клуб "Перото" на НДК.

Денят е слънчев и горещ. Хакатонците също го предпочитат „горещо“. Журито отся своите 5 фаворити сред финалистите. 10-минутните презентации пред  отделните комисии предизвикаха и специалистите, и студентите –  едните как да ги спечелят със своята идея, другите – как да балансират думи и емоции, за да подкрепят само работещите проекти, но да не обезкуражат останалите. Една идея не стига. Иновирането е начин на мислене, то изисква търпение и любов, за да отгледаш една идея до проект.

5 отбори са допуснати до финал за живи презентации: ABD Crew, Squad, El Romantico, Sportify, Elmo. 
13434824_10154338489467074_6269393092712802408_n

И... голямата награда от 10 000 лв. отива при Елмо със студенти от Нов български университет (Владислав Дончев, Боряна Ненова, Илиян Димитров, Елица Стефанова, Кристина Иванова, Анна Димитрова), които се класираха на първо място.

Победителите от отбор Елмо дават възможност, чрез мобилното приложение Your Sofia, всеки да избере своята София. Успехът им дойде от печелившата комбинация на твърда убеденост, че столицата е супер, стига някой да ти я покаже и ориентира в нея – къде, какво, кога, и добра идея как чрез достъпна технология в няколко прости стъпки да се представят възможности за маршрути из града по вкуса на всеки. Със сигурност, освен чужденците, туристите, хората, които идват по работа в София, приложението ще помогне и на столичани да преоткрият града си.

На второ място - Sportify със студенти от СУ "Св. Климент Охридски" (Панка Мирева, Атанас Джилянов), на трето място - Squad, отново от Нов български университет (Георги Пейчев, Калина Донева, Слава Монова, Мартин Вецков, Мартин Димов).

Специалната награда на Onotext, за "иновация със свързани данни" отива при El Romantico (Ангел Венчев, Димитър Смилянов, Милан Миланов, Станислав Гатев).

13392131_10154338489522074_6882323742228036005_o

При награждаването на победителите заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов обобщи ценността на хакатона в две изречения: „ С вашите проекти и мечти показахте, че иновациите са в нас. Уверяваме ви, че само докато слушахме вашите проекти, се вдъхновихме за работа още от днес!“

Ето какво каза Боряна Ненова от отбора победител в първото си интервю за нас.

Боряна Ненова: "Целта ни беше да направим изживяването „София“ по-достъпно и пълноценно."

Как се роди идеята за YourSofia?

Имахме няколко разнородни идеи, които решихме да съберем в една – тя обединява четири компонента: институции (администрация, банки, чейндж бюра) – места от първа необходимост, градски транспорт, забавления – заведения, театри и кино, събития. Целта ни беше да направим изживяването „София“ по-достъпно и пълноценно, да може да бъде планирано предварително.

Какво беше най-предизвикателно при подготовката на проекта?

Да интегрираме всички елементи в едно приложение  - да изчистим максимално концепцията и да не го претрупаме. Щастливи сме, че от всички разнородни идеи синтезирахме една идея.

С какво София ви кара да иновирате?

В София всеки ден се открива ново интересно място, реновират се паметници. Ние сме млади хора и имаме нужда от разнообразие – искаме да спестим време усилия, за да можем да разтоварим от ежедневието максимално.

 

Наживо, за Иновейшън Стартър от НДК, на 9 и 10 юни: Мая Цанева.

Снимки: Томислав Савов.

 

Очаквайте да качим и всички презентации на лекторите от Академия за иновации 2016 скоро.

Снимки и видео от събитието можете да видите ТУК