В момента д-р Анна-Мари Виламовска ръководи първото публично-частно партньорство на ниво ИТ индустрия / МОН „IT Talent Hub Bulgaria 2017 – 2020“, в чието структуриране участва активно, както и в разработването на нова „Образователна стратегия на община Пловдив за периода 2017 – 2022 г.“

Д-р Виламовска представлява България в борда на Европейската Комисия за дигитално предприемачество.
В периода 2012 – 2017 г. е старши съветник на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, по ресорите иновационни политики и здравни политики. В тази роля тя ръководи и развива инициативите на президента „Награди за изгряващи млади ИТ изследователи и предприемачи с български произход – Джон Атанасов“ и най-голямата благотворителна инициатива в България: „Българската Коледа“. Тя оглавява и президентския съвет за наука, образование и икономическо развитие.

Д-р Виламовска е един от посланиците на ЕК за дигитални умения и дигитално предприемачество. През 2016 г. Република Полша я удостоява със своя Орден за Заслуги, клас „Командорки кръст“ за нейните заслуги за създаване на иновативна Европа, превръщайки я в един от най-младите му носители. През 2015 г. the Financial Times, Visegrad Fund, Google и ResPublica я класират сред 100-те създатели на Нова Европа.
Носител на докторска степен по приложна икономика от РАНД, в периода 2003 – 2005г. д-р Виламовска работи по създаването на национални пенсионни системи в Централна и Южна Азия, Близкия Изток и Централна Европа, като част от екипи на IBRD и IDA във Вашингтон, Окръг Колумбия. От 2005 г. до 2010 г. д-р Виламовска ръководи в РАНД разработването на аналитични проекти в Лос Анджелис и Брюксел в сферите иновационни политики, здравни и образователни интервенции за големи частни, правителствени и неправителствени клиенти.