За проекта

Академия за иновации е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори.
Проектът развива предприемачески умения на студенти и финансира техните първи бизнес идеи. През 2022 година ще се реализира за девета поредна година под формата на хакатон, в който български студенти създават първите си бизнес проекти и прототипи.

Цел

Основната цел на Академия за иновации е да се превърне в изнесен център за споделено знание между университетите в България по модела на иновационните центрове на университетите от бръшляновата лига.

Исторически, проектът стартира през 2014 година в партньорство с 1 университет в столицата на България, София, а през 2022 г. ще се проведе в национален мащаб, в партньорство с повече от 14 университетa и обучителни центрове:

 • 2014 - 220 (НБУ, СУ)
 • 2015 - 541 (НБУ, СУ, УНСС)
 • 2016 - 583 (НБУ, СУ, УНСС, АУБ, МУС)
 • 2017 - 600 (10 университета)
 • 2018 - 650 (10 университета)
 • 2019 - 700+ (11 университета)
 • 2020 - онлайн издание 812+ (14 университета)
 • 2021 - хибридно издание 350+ (14 университета)

Структура

Проектът е обособен в 3 основни модулa – 1/ менторство, 2/ създаване на знание посредством панел от сесии и материали за успешна реализация на идея, 3/ развитие на предприемачески и иновационни умения по време на фазата на прототипиране.

Резултати

В проекта са обучени над 4300 участници и повече от 720 екипа до момента, от които са стартирани и преминали над 15% предприемачески идеи като CheatBurger, HealthIt, EduBots, Your Sofia, CityIT, Adventure Squad, ParkNShare, StudyHub, Space Division, HubGround, OSimplants, WomanIcer, Цвете в епруветка, Vendy+ и др.

Сред лекторите на събитието са били международни гости като Чарлз Ландри, авторът на концепцията за креативен град, Антони Христов, бивш арт директор в Pixar, Линзди Шилваши, Innovation Space Manager в Google и много други.

Награди ЗА студентите

Наградният фонд през 2022 г. се състои от:

В допълнение, предоставяме възможност за едногодишно менторство и включване в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator и допълнителна награда от екипа на Innovation Starter за хуманитарен проект, който адресира бежанската криза.

Предметни и поощрителни награди ще бъдат предоставени и от други основни партньори на проекта.

Ключови партньори на Академията са Представителството на Европейската комисия в България, Европейска инвестиционна банка, Българска банка за развитие, Столична общинска агенция за приватизации и инвестицииСофийска вода, част от Веолия, Аурубис България, Нестле България, Кока-Кола България.

Фейсбук страницата на събитието

Общи условия за участие

ОТЛИЧИЯ ЗА ПРОЕКТА

 • Награда от Министерство на икономиката на РБ: национален победител в конкурс “Европейски награди за предприемачество” 2019 г.
 • Награда от Министерство на икономиката на РБ: национален подгласник в конкурс “Европейски награди за предприемачество” 2017 г.
 • Награда от Европейската комисия за проект, инвестиращ в предприемачески умения в студенти в България, 2016 г. и 2019 г.

Лектори и членове на журито

Организатори

Институционални партньори

Основни партньори

В партньорство с университетите:

Медия Партньори

Асоциирани партньори

Програма

Контакти

Локация

Sofia

Бул. „България“ 1 Национален дворец на културата, София

виж на картата